Publikācijas par centru - Kurš zina - tas atpūšas.
Latviski По русски English
Apmācības skolā
Par skolu
Atsauksmes
Bibliotēka
Kontakti


Cik Jums ir gadu?
Mazāk par 14
14-17
18-21
22-28
29-39
40-55
virs 55
 
(Nobalsot varat vienreiz dienā)
balsošanas rezultāti »


 
 


 

.

„Diena”.19.11.1999.


"Kurš zina - tas atpūšas."

Andrejs Bašuns: ”Vai esat kādreiz dzīvē jutušies laimīgi? Nu kaut vai uz īsu brīdi? Bet tagad pamēģiniet atcerēties šo sajūtu un palikt tajā visu laiku. To var panākt ar garīgo praksi, kura palīdzēs atjaunot gan nervu sistēmu, gan arī visu organismu kopumā. Mūsu uzdevums - sniegt cilvēkam zināšanas, bet pēc tam viņam pašam ar sevi jāturpina strādāt”.

Viņi dzīvo nelielā kopienā privātā mājiņā Jūrmalā - divdesmit dažāda vecuma un profesiju cilvēki. Dažreiz pienāk klāt jauni cilvēki vai kāds dodas prom. Bet pamatsastāvs nemainās. Kaimiņi dažkārt lauza galvu par šīs kopienas īpatnībām. Cilvēki dzīvo bez savām ģimenēm, kopīgi saimnieko, kaut kādā veidā sadzīvo kopā. Tas tik tiešām ir neparasti.

Bet viņus saveda un kopā notur aizraujoša lieta. Grupa sevi sauc par Cilvēka garīgās pilnveidošanas centru, un tās dalībnieki apgalvo, ka viņiem ir zināšanas, kas ļauj maksimāli „iedarbināt cilvēka organisma dabu”. Tad tā pati sāk labot veselības traucējumus un attiecības ar apkārtējo pasauli. Ar šādu mērķi ir izveidots kurss, kas saucas „Dziļās Relaksācijas Metode”. Tā ir speciāla metode, kas ļauj sasniegt efektīvu atpūtu, kas savukārt, pēc autoru vārdiem, ir pamats, lai nervu sistēma atbrīvotos no stresiem. Īsāk sakot, šeit māca pilnvērtīgi atpūsties. Šajās dienās centra instruktors Andrejs Bašuns saņēma Latvijas Dziednieku asociācijas sertifikātu un licenci. Metodes izveide turpinās apmēram septiņus gadus. Kāda ir tās būtība?

Lielākais vairums cilvēku ir pārliecināti, ka prot atslābināties. Bet vairumā gadījumu tas diemžēl tā nav. Parasti cilvēki cenšas sevi pārliecināt, ka problēmas, no kurām viņi gribētu atbrīvoties, viņus nemaz neuztrauc. Cilvēks, kuru kaut kas nomāc, saka sev: „Nedomāšu par to”. Intelekta līmenī – jā, tas varbūt izdosies. Bet dziļākā līmenī nekas nemainīsies. Kādu laiku jūs turaties, pēc tam neizbēgami notiek enerģijas pārtēriņš, un tad stress atgriežas vēl izteiktākā formā. Iemācot cilvēkam pareizu dziļo relaksāciju, mēs tādā veidā palīdzam viņam to kolosālo enerģijas daudzumu, ko viņš tērēja negatīvu emociju savaldīšanai, ievirzīt radošā gultnē.

Nodarbības notiek pieticīgās bērnu dārza telpās. Vakarā, kad šeit beidzas bērnu spēles, sākas pieaugušo spēles. Ierodas cilvēki ar savām problēmām, neatrisinātiem jautājumiem un ar milzīgu vēlmi tikt skaidrībā ar sevi un – pats galvenais – iegūt psihiska un fiziska spēka rezerves, kuras ļaus viņiem izveidot un realizēt jaunus plānus.

- Ir svarīgi pārliecināt cilvēku, ka katram ir iekšējais dzīves ceļš, kuru vienalga nāksies noiet. Kā tik neizvairies, dzīve vienalga piespiedīs. Mēs kopīgi cenšamies iezīmēt šo ceļu un nosakām, kā to noiet pēc iespējas veiksmīgāk, neiestrēgstot vienā vietā. Cenšamies atklāt cilvēkam viņa iespējas, kuras īstenībā ir daudz lielākas, nekā viņam šķiet. Tad viņa uzvedībā un pasaules uzskatā parādās vairāk iekšējas brīvības, viņš pārliecinošāk un drošāk sāk rīkoties ar savu likteni.

Tas, cik efektīvas ir šīs nodarbības, redzams kursus izgājušo cilvēku atsauksmēs. Citēsim dažas no tām. „Izietā kursa rezultātā mana veselība uzlabojās, pazuda sāpes mugurkaulā, varu brīvi elpot caur degunu, kas kādreiz, hroniska rinīta dēļ, padevās ar grūtībām. Pazudis bezmiegs. Rezultāts ir pārsniedzis gaidīto”. „Nodarbībās stipri uzlabojās veselības stāvoklis. Galvenais, tagad es zinu, kas ir manu slimību cēlonis”. „Pēc atkārtotā kursa neesmu gada laikā izdzērusi nevienu tableti pret galvassāpēm, praktiski esmu atbrīvojusies no osteohondrozes un sākusi skatīties uz pasauli ar citām acīm. Saasinājusies intuīcija. Priecājos par sauli, lietu, zilajām debesīm”.

  • Cilvēki nāk ar dažādām sūdzībām. Raksturīgākās: galvassāpes, bezmiegs, apetītes zudums. Jebkurš ārsts apstiprinās, ka vairumā gadījumu šādas kaites rodas uz nervu pamata. Stresa stāvoklis – tā ir mūsu ikdiena.

Ko darīt? Uz šo jautājumu Andrejs atbild tā:

  • Vai esat dzīvē juties laimīgs? Nu kaut vai uz dažiem mirkļiem? Bet tagad pamēģiniet atcerēties šo sajūtu un saglabāt to visu laiku. To var panākt ar garīgo praksi, kura palīdzēs atjaunot gan nervu sistēmu, gan arī visu organismu kopumā. Mūsu uzdevums – sniegt cilvēkam zināšanas, bet tālāk viņam ar sevi jāstrādā pašam. Ja garīgās izglītošanas shēma ir precīzi sakārtota, viņš mācēs to izdarīt. Pie tam šāda shēma var tikt izmantota dažādās darbības sfērās. Tā der profesionāļu sagatavošanai sportā, zinātnē, biznesā, tajā pašā dziedniecībā. Ir svarīgi atklāt cilvēka iespēju potenciālu, bet pēc tam to pastiprināt.

Interesanti ir vērot šādu nodarbību gaitu. Sākumā savstarpēji nepazīstami cilvēki jūtās nedaudz sasaistīti, bet pirmās dienas laikā viss mainījās. Ar speciālu vingrinājumu palīdzību, sakārtotu pēc ritma maiņas principa, treninga dalībnieki pāriet no vētrainām emocijām uz pilnīga miera stāvokli. Viņi mācās pārvaldīt savu ķermeni, pariezi elpot, kontrolēt savas emocijas un pamazām tuvojas cilvēka psihes noslēpumu izpratnei. Nodarbību procesā tiek izmantoti arī jogas vingrojumi.

Andrejs diezgan skeptiski attiecas pret mēģinājumiem līdzīgus psihotreningus veikt patstāvīgi, balstoties vienīgi uz attiecīgu literatūru.

  • Neviena literatūra neatbrīvo cilvēku no iekšēji sakrātā negatīvisma kravas. Tā tomēr ir rakstīta konkrētā vietā un konkrētā laikā. Citādi sakot, tā nav universāla. Pie tam, ja jūs, piemēram, guļat un piedevām cenšaties kontrolēt sapni, vai tādā gadījumā jūs būsiet izgulējies? Diez vai. Šeit ir tas pats. Izlasījis par kādu vingrinājumu, jūs sākat to izpildīt, pie tam, protams, visu laiku šaubāties, vai visu dariet pareizi, ik pa brīdim salīdzinot ar tekstu, zīmējumu. Pilnīgas relaksācijas šādā gadījumā vienkārši nevar būt. Efekts būs minimāls, ja vispār būs.

Vēl pavisam nesen Andrejs bija profesionāls mūziķis ar savu klausītāju loku, ierakstīja diskus Francijā. Un pēkšņi – dziedniecība, garīgas lietas...

  • Laikam jau par šādām lietām nopietni sāk aizdomāties tikai tad, kad esi nonācis līdz galējai robežai. Tas notika pirms septiņiem gadiem. Es smagi saslimu. Nebija uz ko cerēt . Sāku meklēt izeju. Man paveicās – es satiku cilvēku, kurš atklāja man manas tagadējās nodarbošanās pamatus. Slimība atkāpās, es sāku justies ievērojami labāk, par daudz ko pārliecinātāks un stiprāks. Pat mūziku sāku izjust savādāk. Radās jautājums: ko tālāk? Atradās domubiedri. Tā, soli pa solim, mēs pietuvojāmies tam, lai veidotu šādu centru.

Balstoties uz izstrādāto metodiku, centrs, vēl bez visa pārējā, strādā arī ar jauniešiem. Šeit ir izveidotas austrumu cīņu sekcijas, kur strādā Latvijā pazīstami treneri. Aikido un Džudo – tas arī ir ceļš uz pasaules uzbūves izpratni.

- Cilvēkiem ir raksturīgi maldīties. Ar savu nepareizo pasaules izpratni, ar savu uzvedību sabiedrībā viņi paši nereti savelk cilpu ap savu kaklu. Pasaule galu galā nemaz nav tik slikta. Mūsu neveiksmju cēlonis bieži vien ir mūsos pašos.

 
 

Arī Jogi Smejas

Vēlies būt laimīgs? Esi laimīgs!

Aiz Klusuma Robežas

Nepārvērtiet dzīvi par cīņu ar sienu!

Pieci vakari, kuri pārvērtīs dzīvi

Kā kļūt laimīgam

Laime dzīvot

Dodiet iespēju savam ķermenim un dvēselei

Kurš zina - tas atpūšas.

Mainies

Atslābinies - un gūsti baudu

Ja veiksme jums nesmaida


Atpakaļ · Nākošā · Iepriekšējā
   
  

Top.LV

 

 

 
Copyright © 2002-2024 Международный центр Путь человека.
Copyright © 2024 K.K.Kukurs