Centra raksti - WWW.HUMAN.LV - Brīvības piemineklis: cilvēka iekšējās attīstības simbols
Latviski По русски English
Apmācības skolā
Par skolu
Atsauksmes
Bibliotēka
Kontakti


Cik Jums ir gadu?
Mazāk par 14
14-17
18-21
22-28
29-39
40-55
virs 55
 
(Nobalsot varat vienreiz dienā)
balsošanas rezultāti »


 
 


 

.
Brīvības piemineklis: cilvēka iekšējās attīstības simbols
 

Latvijas galvaspilsētas – Rīgas – pašā centrā izceļas Brīvības piemineklis

 

Par to, ka tas simbolizē dažādus vēstures posmus, var izlasīt katrā Latvijas galvaspilsētas ceļvedī. Aicinām atkāpties no ierastā un paraudzīties uz pieminekli no cita skatupunkta – no pozīcijas saskatīt jēgu it visā, kas mums apkārt, tai skaitā savā dzīvē.

Brīvības piemineklis... Brīvība – visos laikos tā bijusi kategorija ideālam. Mērķis, motivācija, iedvesma, princips... Iespējams, arī dzīves jēga?

“Cilvēks ir dzimis laimei, kā putns lidojumam”, atcerieties kā Fonvizins teicis? -“Brīvais lidojums” un “laime” – gandrīz sinonīmi. Dzenoties pēc laimes parasti, mēs meklējam tieši brīvību: brīvību no pārdzīvojumiem, izvēles brīvību, reliģijas, runas, politisko, ekonomisko, personisko brīvību – tik daudz dažādu brīvību!

Un vienalga, arī šodien – īpaši attīstītajās valstīs – daudzi cilvēki (kuriem šo brīvību ir tik cik vien vēlies) piedzīvo it kā neapzinātu tieksmi pēc BRĪVĪBAS. Pēc patiesas brīvības.

Tas ir tāpēc, ka šeit mums ir kļuvis par šauru: ierastajos komforta rāmjos, civilizācijas normās, noteikumos un paša uzstādītajos principos.

Par kādu brīvību tad ir runa?  Runa ir par iekšējo brīvību – par atbrīvošanos no ilūzijām reālajā DZĪVĒ.

Cilvēks taču nav brīvs. Un nekādas izvēles brīvības mums... NAV.

Ja jūs to dzirdiet pirmo reizi vai arī esiet skeptisks, vienkārši iepazīstieties ar zinātniskajiem pētījumiem par šo tēmu (piemēram, par nervu nozīmi cilvēka uzvedībā, par neapzināto spēku, par brīvības ilūziju).
Protams, mēs varam aizvērt acis uz šiem faktiem un turpināt ticēt brīvajai gribai, cerēt, ka dzīve izrādīsies ne tik garlaicīga un nepavisam bezjēdzīga. Vai arī varam sākt savu virzību pretī īstai brīvībai.

Pasaulē ir zināšanas par to, kā iet šo ceļu, Vēl vairāk – tās vienmēr ir bijušas (taisnība, agrāk to izplatīšanai nebija tāda nepieciešamība, kā šodien). Un šo iekšējās izaugsmes simboliku, Cilvēka attīstības ceļu mēs varam saskatīt praktiski visapkārt. 

Uzmanīgi aplūkosim Rīgas Brīvības pieminekli, ar ko arī sākām.

3 līmeņi, katrs no tiem sastāv no 3 cilvēka attīstības pamat etapiem, kas secīgi virza uz augšu – pie Brīvības.

Pirmajā līmenī mēs redzam daudzu cilvēku figūras: tās cīnās, cieš, kaujās, pļauj laukus... vienā vārdā, IZ-DZĪ-VO. Tas mums ir labi pazīstams sociums. Mēs visi šeit esam absolūti vienādi – tikai kādam lietas un “vērtīgie” papīri ir vairāk, citam mazāk.

Ievērojiet: šajā līmenī vēl nav piemineklis, bet kaut kas līdzīgs platformai.

 
Šajā vidē pakāpeniski parādās cilvēki, kas sāk aizdomāties un saprast: “Kaut kas šeit nav kārtībā. Vajag būt izejai no šīs šaurās pasaulītes”. Sākas iekšējie meklējumi. Ar lielu vēlēšanos un mērķtiecību kāds no viņiem sāk beidzot “pamosties”...


Šie cilvēki attēloti uz pieminekļa otrās pakāpes (bet pēc būtības tikai te sākas pats piemineklis) – virs sociuma. Viņu figūras ir lielākas, lielāka auguma. No lielā augstuma viņi redz TĀLĀK un VAIRĀK!



Bet cilvēka attīstība nevar apstāties kādā punktā. Tāpēc piemineklis nebeidzas ar diviem pakāpieniem.

Paliek vēl viena pakāpe, kas atdala no sievietes figūras, kas vainago pieminekli. Uz šīs pakāpes cilvēku figūras ir lielizmēra. Krāsa mainās no gaiši pelēka uz sudrabotu – tas rada lielu “tīrības” un “pateicības” sajūtu. Lai arī cik grūti būtu attēlot attīstību, piemineklī alegorija ir vairāk nekā veiksmīga: cilvēki šajā pakāpē rauj nost no sevis važas, atbrīvojas no ķēdēm, paceļ galvu! Ilgi gaidītā brīvība ir tuvu...



 



Pati Brīvība piemineklī attēlota kā sievietes figūra. Un tas nav vienkārši tāpat – “brīvība” un “sieviete” ir vienas dzimtes vārdi (sieviešu).

Turklāt attīstība – nav tikai ar milzīgs iekšējs darbs, bet tas arī ir bezgalīgs (vismaz no pozīcijas kādā mēs to šobrīd skatām). Tēlnieks Kārlis Zāle ļoti uzskatāmi to ir iegriezusi akmenī: zvaigznes Mildas rokās šķiet tālas, gandrīz neaizsniedzamas...

Bet, raugoties uz tām, ieklausieties: jūsos jau skan aicinājums uz nebeidzamo plašumu, pēc zināšanām par pasauli un pieaug vēlme pēc patiesas Brīvības...

Valērija Golovņova
(pēc cilvēka attīstības prakses pasniedzēja Genādija Givina lekciju materiāliem)
Atpakaļ · Nākošā
   
  

Top.LV

 

 

 
Copyright © 2002-2024 Международный центр Путь человека.
Copyright © 2024 K.K.Kukurs