Centra raksti - WWW.HUMAN.LV - Smaida mazais brīnums.
Latviski По русски English
Apmācības skolā
Par skolu
Atsauksmes
Bibliotēka
Kontakti


Cik Jums ir gadu?
Mazāk par 14
14-17
18-21
22-28
29-39
40-55
virs 55
 
(Nobalsot varat vienreiz dienā)
balsošanas rezultāti »


 
 


 

.
 
Smaida mazais brīnums.

Kāda mana paziņa uz piedāvājumu dzīvē biežāk smaidīt paziņoja, ka viņa nav muļķīte, lai staigātu un vienkārši “vaikstītos”, un, ka arī bez tā, problēmu viņai pietiek. Ko gan šeit var teikt! Mūsu mazie bērni, spēj smaidīt vai smieties līdz trīs simts reizēm dienas gaitā, turklāt tas nešķiet muļķīgi vai nedabīgi. Tieši pretēji – ja viņi to nedarīs mēs celsim trauksmi: kaut kas ar bērnu nav kārtībā, vai nav apslimis... No šāda viedokļa, nospiedošs vecāku cilvēku vairākums zaudē jaunākajai paaudzei. Diemžēl pieaudzis cilvēks vidēji smaida tikai 5-10 reizes dienā. Un tas ir, ieskaitot šķobīšanos un sarkastiskus smīnus!



Ja jūtat, ka Jūs var iekļaut sava veida kategorijā “ļoti nopietns cilvēks”, vai, ka tajā drīz iekļausieties, bet Jūs to negribat, pamēģiniet sākt ar ļoti vienkāršām darbībām, par kurām šeit lasīsiet.

Pavērojiet sevi un savas sajūtas, tajā brīdī, kas uz Jūsu sejas parādās smaids un īpaši – kad Jūs smejieties. Jūs noteikti pamanīsiet garastāvokļa uzlabošanos, turklāt Jūs sevī nemanīsiet bailes, dusmas, šaubas vai jebkādas negatīvas domas. Pamēģiniet un ar savu pieredzi pārliecināties par to. Bet obligāts nosacījums: smiekliem vai smaidam jābūt dabīgam! Savā būtībā, mēs neesam spējīgi just bailes, niknumu un tajā pašā laikā vēl smieties. Kāds no tiem nesanāks – vai nu baiļu vai smieklu nebūs. 

Paskatieties uz maziem bērniem. Viņiem visas problēmas, pārdzīvojumi, prieks, vienkārši ir ierakstīti sejā. Ja satraucas, tad lūpiņās savelkas – un līst asaras. Par kaut ko sapriecājas – uzreiz smaids līdz ausīm un zvanoši smiekli. Viņi vienkārši vēl nav iemācījušies, kā mēs, slēpt savas emocijas. Tādejādi viņu piemērā, emocionālā stāvokļa saikne ar sejas izteiksmi ir acīm redzama.

Ja šī saikne automātiski darbojas uz vienu pusi, tad kāpēc neizmēģināt iedarbināt to uz pretējo pusi?! Iedarbināt mūsu emociju, sākot “darbu” ar seju. 
Sejā ir ļoti daudz mīmikas muskuļu, kuri saņem komandas signālu no daudziem nervu galiem. Un atkarībā no šiem signāliem muskuļi savelk to vai citu sejas izteiksmi – aizvainojumu, bēdas, prieku, vilšanos un tā tālāk. Tagad, veidojot smaidu, mēs paši ar to iedarbosimies uz nervu galiem. Savukārt tie veidos atgriezenisko saiti un iedarbosies uz mūsu psiho-emocionālo stāvokli.

Eksperimentāli ir pierādīts: ja “uzvilkt” sev apbēdināta cilvēka masku, pēc kāda laika garastāvoklis sabojāsies. Un pretēji, slikta oma pēc vienas-divām minūtēm burtiski izgaisīs, ja “uzvilks” prieka masku.

Ieguvumi no smaida pie spoguļa

Būtu ļoti labi, ja daudzi pieņemtu sev likumu, pāris reizes dienā, tīs minūtes ar iztaisnotu mugurkaulu pastāvēt pie spoguļa un uzsmaidīt savu pašu skaistāko smaidu! Jūs jautāsiet: “Ko tas dos? Un kādēļ obligāti ar taisnu mugurkaulu, turklāt vēl, skatoties spogulī?”

Kad jūs, smaidot raugāties spogulī, tad Jūs faktiski vērojiet skaistu un nesamākslotu savu sejas izteiksmi, ieskaitot acis. Pēc tam, ikdienas dzīvē būs viegli pie tā atgriezties - pie paša skaistākā un dabīgā! Turklāt, vērojot sevi spogulī, Jūs neļausiet savam prātam kaut kur “aizpeldēt” un aizmirst par šī brīža galveno pienākumus – radīt visbrīnišķīgāko smaidu!

Turklāt jūs veidosiet ne tikai smaidu, bet arī skaistu mugurkaulu, atbrīvosieties no “problēmu svara liektās” muguras sakumpuma. Skaista un arī pareizi izliekta mugura ne tikai ir ārēji pievilcīga, bet arī palīdz ķermeņa iekšējai atjaunošanai!

Smaidīšanas laikā Jūs esat vairāk harmoniski, dabīgi, atvērti pasaulei, kas nozīmē, ka visas dzīvības barošanas plūsmas, kas cirkulē organismā, aktivizējas. Taisns un atvērts mugurkauls ir pats galvenais šo straumju “dzīvības artērija”, tai ir vismazākā plūsmu pretestība. Tas ļauj dzīvības spēkam pilnvērtīgi piekļūt pie visiem iekšējiem orgāniem un sistēmām.

Tagad nedaudz pacietības un burtiski pēc pāris minūtēm Jūs sāks piepildīt labs garastāvoklis.  Vēl minūte, lai šo stāvokli nostiprinātu – un Jūs esat gatavi, visu Jūsu dzīves uzdevumu atrisināšanai. Tikai tagad nebozieties par katru iemeslu, bet saglabājiet iekšēju vieglumu un prieku.

Vēl viena rekomendācija – pirms sāciet nodarbību, ērti sēžot (vai guļot), noņemiet visu saspringumu, aizveram acis.  1.5-2 minūtes šādi pasēžam. Vienkārši sēžam un klausāmies apkārtējo pasauli. Neieklausoties, neanalizēt skaņas, negaidīt tās... Jūsu uzmanība vērsta uz iekšējo pasauli un Jūs it kā atrodieties šo skaņu vidē. Tie var būt putnu ķērcieni, kaut kur spēlē mūzika, šalc vējš... Jūs vienkārši klausāties savu apkārtējo pasauli (šis stāvoklis pats par sevi ir ļoti patīkams!). Kādā brīdī Jūs sajutīsiet iekšēju nomierināšanos... tad pasmaidiet un nesteidzoties atverat acis. Tagad var doties pie spoguļa. Pēc nodarbības ar spoguli, atkal pāris minūtes pasēdiet klusumā ar aizvērtām acīm.

Regulāri nodarbojoties, Jūs biežāk atcerēsieties par šo stāvokli un viegli varēsiet tajā atgriezties. Dzīvē tas ļaus jums būt daudz labvēlīgākam un mierīgākam cilvēkam. Turklāt tas vēl ir labs piemērs apkārtējiem!


Ieguvumi no smaida gultā

Tāpat gribu dot vēl vienu padomu, kā palīdzēt sev tajā, lai labs garastāvoklis būtu pastāvīgs pavadonis. No rīta, pirms izkāpt no gultas, PASMAIDIET. Ne tikai ar lūpām, bet visu ķermeni! Smaidiet tā, lai iekšā kļūtu silti. Dežūrsmaidiņš, kaut kāds “gumijots” pakaļdarinājums vai ņirdziens šeit neies cauri, tikai patiess tīrs smaids!

Taču, ja, pēkšņi sanācis, piecelties un atcerēties, ka aizmirsāt pasmaidīt, tad atpakaļ līst gultā nevajag. Pasmaidiet tur, kur par to atcerējāties. Bet, lai neaizmirstu par smaidu, izvietojiet pie gultas atgādinājumu
Par to – kādu nebūt frāzi vai smieklīgu attēlu. Burtiski pēc pāris dienām šī procedūra jums kļūs par normu un atgādinājums vairs nebūs nepieciešams.

Būs ļoti labi, ja reizē ar smaidu Jūs atcerēsieties it kā iekšēji, ļoti dvēseliski pateikties savai dzīvei par to, ka tā uzdāvinājusi vēl vienu dienu. Pateikties par kārtējo piešķirto iespēju kļūt par kaut ko labāku, cilvēcīgāku, kaut ko saprast, uzzināt jauno, kādam palīdzēt, izdarīt labu darbu! Pateikties par vēl vienu iespēju vairāk izzināt savu dzīvi, sadraudzēties ar to.

Pateicieties un pasmaidiet. Smaidīšanas laikā atcerieties novēlēt visam dzīvajam uz zemes laimi, prieku, mīlestību un veselību. Ja ārējā smaida forma piepildīsies ar iekšējo saturu, tad tā kvalitāte daudzkārt palielināsies.

Nobeigumā

Šajā rakstā, mēs pieskārāmies tikai pašai sākuma daļai, tēmā smaida un smieklu ietekme uz mūsu garastāvokli un iekšējo stāvokli. Protams, ir daudz vairāk interesantas un dziļas ietekmes metodes, piemētam “smieklu terapija”, kurā viens smieklu seanss bez pārtraukumiem var turpināties pat pusotru stundu! Tomēr nesagatavots un neapmācīts cilvēks tādu ietekmi vienkārši neizturēs. Tāpēc, izņemot smieklus un smieklu terapijas mācīšanās kompleksā iekļauti fiziski vingrojumi (no jogas vingrošanas) un noteikti elpošanas vingrojumi, elementi domu pieklusināšanai, dziļa relaksācija un daudz kas cits, lai kompleksi sagatavotu organismu spēcīgai attīrīšanai no narkotikām, toksīniem un šlakām. Bet rezultāts attiecīgi nesamērīgie lielāks.

Tomēr, par smieklu terapiju mēs parunāsim vairāk. Bet pagaidām, regulāri pildot visas iepriekš izklāstītās rekomendācijas, Jūs jau ļoti drīz pamanīsiet pozitīvas pārmaiņas, kas ar Jums notiks.

Andrejs Bašuns mācību pilnveidošanās centra “Cilvēka ceļš”, kursa “Smieklu terapija un dziļa relaksācija” instruktors (www.new-human.ru), Rīga
(šī raksta materiāls ņemts no pasniedzēja Genādija Givina cilvēka attīstības prakses lekcijas).
 
Atpakaļ · Nākošā · Iepriekšējā
   
  

Top.LV

 

 

 
Copyright © 2002-2024 Международный центр Путь человека.
Copyright © 2024 K.K.Kukurs